Ugrás a tartalomhoz

Utolsó kommentek:

Almandin 2015.02.13. 18:34:51

Szerintem Putyinnak inkább antiszociális személyiségzavara lehet (pszichopátia, szociopátia). A pályaképe (volt KGB-s)és a hideg tekintete, törtető stílusa erre utal. Egyébként nekem már évek óta ez a véleményem, bár lehet, hogy tévedek, nem vagyok szakember. Az Asperger-szindrómát nem tartom valószínűnek nála, mert egy politikus azzal nehezebben kerülhet vezetői székbe (a kevésbé fejlett társasági készségek miatt).
A pszichopaták aránya egyébként felülreprezentált a gazdasági és politikai vezetők körében, tehát vele kapcsolatban sem lepődnék meg ezen.

Bejegyzés: Asperger-szindrómás-e Putyin?

semota · http://livewithit.blog.hu 2015.02.07. 18:42:58

@Quadrille Lobster:

a patriarchaszoftver egy régebbi, elavultabb verziója fut rajta. az ilyet uninstallálni is sokkal nehezebb :(

@Horselover Fat:

persze, ez afféle áltudományos izé.
és abban is egyetértek, amit Viktorról írtál.

Bejegyzés: Asperger-szindrómás-e Putyin?

Horselover Fat 2015.02.07. 14:51:49

Orbán Viktor kapcsán is bosszantani szokott, amikor hol a vélelmezett etnikai hovatartozását, hol a vélelmezett elmeállapotát hozzák fel. Pedig ha valami szégyenletes lenne benne, ha bármelyik tényleg igaz lenne, hogy ezek titkolnivaló dolgok.

Tegnap óta nagyra becsülöm Simicska Lajost, aki nem pszichiátriai, hanem andrológia szempontból közelítette meg a kérdést. Így kell ezt!

A Putyin cikket olvasva:
"pszichikai problémái "erős túlélési akaratot alakítottak ki nála, és lendületet adtak testének kiegyensúlyozásához és megerősítéséhez"."
Egyszóval Putyinnak rengeteg rejtett adottsága van, és hamarosan egy titokzatos fekete hajú idegennel találkozik, mivel a Jupiter a 6. házba lép. Lehet csak én vagyok cinikus, de ez nagyon "junk science" szagú.

Bejegyzés: Asperger-szindrómás-e Putyin?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2015.02.07. 12:24:19

Ha Putyinnak valami baja van, az a túlfejlett macsóizmus, hatalmi gőg, territorialitás és úgy általában, túl sok tesztoszteron. Meg persze a külső kontroll teljes hiánya és a valóságtól való elszakadás, de az minden macsó titkos célja. Ők úgy hívják, hogy ők uralják a valóságot, nem pedig a valóság őket.
Ezért nem lesz sosem bevezetett patológia, hanem ezt tartják normálisnak.

Bejegyzés: Asperger-szindrómás-e Putyin?

semota · http://livewithit.blog.hu 2015.01.16. 22:15:44

@_Epikurosz_:

velem szerintem még inkább, mert a többi extrovertált jobban reagál a kontextusra, a többi ember visszajelzéseire.

Bejegyzés: Intenzitás

_Epikurosz_ 2015.01.16. 15:32:55

A csöndes introvertáltak pedig egy idő múlva ugyanúgy szédülést kapnak tőle, mint te a túl sok ingertől. Nem is a töménység és a képek, hanem a hangerő, a mennyiség, meg a gondok átterhelése a másikra, ami sok. A többi extravertálttal is ugyanez a gond van. :P

Bejegyzés: Intenzitás

_Epikurosz_ 2015.01.16. 15:09:57

Hmm, úgy tűnik, a magyar homeopaták manapság mindenfélével foglalkoznak...

Bejegyzés: Reason's Greetings / Észszerű Új Évet!

_Epikurosz_ 2015.01.16. 14:35:09

@semota: Sok boldogságot a további életedhez! Jó volt téged olvasni.

Bejegyzés: Szabadulás, avagy (figyi kedvéért): "A kirakósjáték én vagyok talán"

rerros 2015.01.06. 18:54:39

ajjaj, ez egy nagyon idnulatos írás lett, főleg a végére. valaki miatt felhúztad magad? :D

Bejegyzés: A Mátrix

Nitta2.0 2015.01.06. 17:48:54

A negyedik típusú aspie is ismerős, aki soha nem regelne aspiefórumra. Például apám ilyen és tényleg úthengerként érvényesíti az akaratát. Viszont van egy fiúismerősöm, aki genderhelyes aspie, nagyon sikeres, a saját erejéből gazdagodott meg és mégis jól ki lehet vele jönni. Mondjuk annyira nem ismerem, lehet hosszútávon azért lennének problémák. (És igen ő se regelne soha a fórumra.)

Visszatérve a hierarchia érzékeléséhez, nem értem miért voltam áltsuliban ilyen jó benne. A családban például ugyanez sokkal nagyobb gondot jelentett és az áltsuli után következő közösségekben pedig a csoporthierarchia a nem tudom és nem is érdekel kategóriába esett nálam, illetve mintha teljesen vakon bolyongtam volna.
Általánosban viszont fel tudtam volna rajzolni a hatalmi viszonyokat, mind a 32 főre, ez csak a pubertás után zilálódott össze, mert utána például nem tudtam felmérni, hogy mennyire sodródtam perifériára a különcségem miatt. (Kicsinek tippeltem a hatásokat, pedig nagyok voltak, ezért folyton csalódtam.) Lehet, hogy ez amiatt volt, mert a gyerekek még egyértelműbben kommunikálnak?

Bejegyzés: A Mátrix

Nitta2.0 2015.01.06. 17:28:37

Nagyon jó írás!

Eszembe jutott tőle, hogy sokáig milyen végtelenül logikátlan helynek láttam a világot. (Végül is most is logikátlan, csak már jobban értem, hogy működnek az emberek.)
Egyáltalán nem értettem, hogy a szüleim szava, miért számít jobban, mint az enyém és ez nagyon dühített kiskoromban.
Az is stimmel, hogy nagyon hosszú hajam volt és folyton elbújtam mögé, emiatt és mert szerintük így rendetlen volt a frizurám a szüleim folyton le akarták vágni. (A mai napig le akarja vágattatni velem a tágabb rokonság, pedig már el se bújok mögé.)
Ez fura, de azt hiszem áltsuliban teljesen jól értettem a hierarchikus viszonyokat az osztályon belül. Nem rögtön elsőben, de második végén már igen. Többnyire boldog voltam, hogy jó helyem van a saját klikkemben és nem a rangsor legvégén vagyok. Aztán amikor jött a pubertás nem csak a szüleim ellen lázadtam, hanem a csoporthierarchia ellen is. Kezdetben titokban tettem, okos voltam, jól össze tudtam zavarni a dolgokat a háttérből, aztán utána nyíltan forradalmárkodtam, ez rengeteg konfliktushoz vezetett. Akkor még rengeteg bátorság és kezdeményezőkészség volt bennem, amit részben már itt, de főleg a gimiben és az egyetem első évei alatt teljesen elvesztettem és csak mostanában kezdek ebből visszaszerezni valamit.
(A mindenkinek megfelelni akarás is ismerős, ez volt a következő korszak és azóta is ebből lábalok kifele.)

Bejegyzés: A Mátrix

Analemma (törölt) 2014.12.30. 18:25:27

Élvezettel és érdeklődéssel olvasom, merre fordult a segítségkérésed.

A homeopátiával szemben meglehetősen elfogult vagyok (termékek, különféle alternatív eljárásokon alapuló gyógyítás), viszont némely elmélet és elgondolás szimpatikus. A szupervízió szükségessége, és a természetgyógyászok esetében annak hiánya nagyon elgondolkoztató részlet...

Kezdetben az asperger szindróma miatt keveredtem a blogodra, és észrevétlenül megismerkedtem a feminizmussal is. Vagyis korábban is jelen volt ez a gondolkodásmód az életemben, csak nem tudtam, az feminista. Jó kis aha élmény volt, és örülök neki.

Bejegyzés: Reason's Greetings / Észszerű Új Évet!

rerros 2014.12.20. 13:29:44

@harusame: "monitorozza, mennyire vagy kívánatos a férfiak számára "

erre voltam kíváncsi, köszi :)

Bejegyzés: Hatások, rövid és hosszú távon

harusame 2014.12.19. 20:27:07

@rerros: nem akarok semota nevében nyilatkozni, de szerintem olvass vissza pár korábbi bejegyzést (erre gondolok: livewithit.blog.hu/2014/11/28/szabadulas_avagy_figyi_kedveert_a_kirakosjatek_en_vagyok_talan) Itt pont arról van szó, hogy a Patriarchy 4.0 lefoglalja az erőforrások igen nagy szeletét arra, hogy monitorozza, mennyire vagy kívánatos a férfiak számára (minthogy a Patriarchy 4.0 mögött lévő filozófia az, hogy egy nő értékét az adja, hogy a férfiak számára mennyire megfelelő – akár barátnőként, akár más viszonylatban).

Bejegyzés: Hatások, rövid és hosszú távon

rerros 2014.12.15. 14:07:15

szia,

tudnál konkrét példákat írni, hogy milyen erőforrásokat zabált a Patriarchy 4.0?

Bejegyzés: Hatások, rövid és hosszú távon

harusame 2014.11.30. 11:05:05

@feketehaju:
Egyáltalán nem érzem úgy, hogy elbeszéltünk volna egymás mellett. Ha ezt mondod, az kicsit olyannak hat, mintha megkérdőjeleznéd a szövegértelmezési képességemet. Ugyanakkor elismerem, hogy talán nem tettem világossá, mit értek társadalmi nyomás alatt. Én ezalatt a „hagyományos női értékek”, a „befogadó női minőség”, a konvencionálisan minél szebb külső hype-olását értem.

„A pasiknak márpedig ezek a nők kellenek, még akkor is, ha 4 év után se kapnak egy meleg vacsorát, mert főzni sem tudnak (tehát a hagyományos értékeket sem mutatják fel), de legalább csinosak. És a pasik többsége (mondom, tisztelet a kivételnek) jobban értékel egy "rózsaszín nyuszis kulcstartót" az oldalán, mint egy olyan nőt, akinek véleménye is van. ”

De hát pontosan erről van szó! Én úgy látom, hogy pontosan azért viselkednek így ezek a lányok, mert úgy érzik, hogy

a) szükségképpen meg kell felelniük a pasiknak, mert ez adja az értéküket, és máskülönben kiközösítik őket;

b) ezt úgy tehetik meg, ha ostobának tűnnek, és nincs határozott véleményük;

c) ami a pasiknak azért éri meg, mert így úgy érezhezhetik, hogy intellektuálisan felsőbbrendűek. Illetve úgy gondolhatják, egy kevésbé művelt, okos nő nem fogja észrevenni, ha porig alázza egy párkapcsolatban, vagy bármilyen más viszonylatban. Hogy ők majd olyanok lesznek, akire a lányok felnézhetnek, ami már önmagában azt sugallja, hogy a lány bizonyos téren alárendelt helyzetben van. Ezért írta semota, hogy neki nem arra van szüksége, hogy felnézhessen egy férfira, hanem egyenrangú viszonyulásra.
Vannak olyan férfiak, akik azért veszik körül magukat nőkkel, mert abban bíznak, hogy ők majd szolgálatkészen nevetgélni fognak, meg elájulni attól, hogy neki pöcse van és jóval nagyobb tudása.

Én is tudom, ki volt Bram Stoker, sok dologról van határozott véleményem, mégsem gondolom, hogy ezek alapján értékítéletet kéne mondanom másokról. Ugyanúgy, ahogy nekik sincs joguk elvárni, hogy te kilakkozd a körmöd, szerintem neked sincs jogod elvárni tőlük, hogy ugyanazzal a tudásanyaggal rendelkezzenek, mint te. Én úgy érzem, hogy kimondatlanul mégis ezt várod el. Persze az nagyon elkeserítő lehet, ha lányok közül senkivel sem találod meg a hangot, ezt aláírom, és sajnálom.
Másrészt pedig ahogy semota is írta, mindenkire másként hatnak az elvárások. Én nem úgy fogalmaznék, hogy van, akire erősebben, és van, akire kevésbé, hanem inkább úgy látom, hogy mindenkire másként hatnak ezek. Lehet, hogy rád pont az nem hat, hogy butának kell magad mutatnod, viszont a megjegyzésedben szemet szúrt, mennyiszer írod le, hogy a pasiknak milyen nők kellenek. Nem tudom, hogy azért, amit én is mondtam (hogy ezek a lányok ez alapján határozzák meg a saját értéküket), vagy azért, mert te is ez alapján határozod meg saját magad, és úgy érzed, hogy a pasik nem értékelik azt, ami számodra érték (a tudásodat). Ami pont azt mutatná, hogy attól függetlenül, hogy egy csomó patriarchális elvárásra reflektálsz, más téren még a te gondolkodásodban is megvannak ezek a minták.

Bejegyzés: Szabadulás, avagy (figyi kedvéért): "A kirakósjáték én vagyok talán"

semota · http://livewithit.blog.hu 2014.11.29. 22:58:10

@feketehaju:

én úgy tapasztaltam, hogy vannak emberek, akikre jobban hat a társadalmi nyomás, és vannak, akikre kevésbé. aki intelligensebb, arra jellemzően kevésbé, és könnyebben le is vetkőzi a káros mintákat.

Bejegyzés: Szabadulás, avagy (figyi kedvéért): "A kirakósjáték én vagyok talán"

feketehaju 2014.11.29. 18:39:50

Nemnem, úgy látom, elbeszélünk egymás mellett... :(
A "szellemi igénytelenség" alatt a következőket értem: 13 nővel (én pár férfival) dolgozom egy légtérben, mindannyian diplomás, legalább két nyelvet magas szinten beszélő emberek (ez a munkánk). A kolléganőim 90%-ának a kulturális szintje megáll ott, hogy ki hogyan szerepelt az előző esti Megasztárban, és nem értik, nekem hogyhogy nincs időm kilakkozni a körmeim, hiszen a Barátok közt nézése közben erre kell, hogy legyen alkalom. Az, hogy én nem nézek Barátok közt-et, értelmezhetetlen információ a számukra. Ugyan olvasnak Indexet, de ha egy fotón ballonkabátos emberek állnak világháborús katonasapkában a "buszmegálló" felirat alatt, és a képaláírás szerint ez a "Nagykörút 1848-ban", nem értik, mi a gond.
A pasik ezeket a nőket szeretik, és nem azokat, akik gondolkodnak és van némi ismeretük a világról. Mint ahogy engem egy férfi kollégám azért utál, mert tudom, ki volt Bram Stoker, miközben ő nem.
És ne mondjátok, hogy ez a neveltetés, meg a társadalmi nyomás. Rám és még jópár másik nőre is ugyanannak a társadalomnak a nyomása nehezedik, mégsem ez a követendő példa. Tudom és belátom, hogy vannak helyzetek, amikből nehéz kitörni, de a tájékozottság (vagy annak hiánya) 30 körül, a fővárosban élve, felsőfokú végzettséggel már nem fogható a szülői háttérre.
A pasiknak márpedig ezek a nők kellenek, még akkor is, ha 4 év után se kapnak egy meleg vacsorát, mert főzni sem tudnak (tehát a hagyományos értékeket sem mutatják fel), de legalább csinosak. És a pasik többsége (mondom, tisztelet a kivételnek) jobban értékel egy "rózsaszín nyuszis kulcstartót" az oldalán, mint egy olyan nőt, akinek véleménye is van.

Bejegyzés: Szabadulás, avagy (figyi kedvéért): "A kirakósjáték én vagyok talán"

Kacagójancsi 2014.11.29. 00:05:37

Mosolyka szerintem nem csak azért mosolyog, hopgy minél többen kedveljék és sok barátja legyen, hanem a rengeteg fájdalom alázatra tanította. Én is azóta sokkal többet mosolygok, hogy fél évet feküdtem durva izületi gyulladással. Mert meg kellett emelni azt a nehéz paplant és talpra kellett állnom csak azért is, a jó isten áldjon meg, szorítottam össze a fogam és mosoly terült szét az arcomon.

Bejegyzés: Válasz a kommentekre

harusame 2014.11.28. 23:01:56

@feketehaju:

Itt nem csak arról van szó – de ahogy semota mondta, arról is –, hogy valaki csak simán „negatív dolgokat” hozott otthonról, hanem hogy minden létező csatornáról ez ömlik.
Ott vannak a nőkkel kapcsolatos elvárások az emberek mindennapos beszélgetéseiben, a nemi alapú viccelődésben, abban, a nőkkel kapcsolatos társadalmi elvárásokat látod a reklámtáblákon és a tévékben, a sorozatokban és a filmekben, a könyvekben, a dalszövegekben, MINDENHOL.
És a standard nőkép ezekben az, hogy egy nőt csakis a külseje és a pasiknak való megfelelés érdekli, aki meg nem ilyen, az milyen különleges, és jó pontot szerez a férfiaknál a többi nő ellenében (csak azért mert nem hozza a nemével kapcsolatos elvárásokat). Ez a 'szellemi igénytelenség', ahogy te fogalmaztál, egy sémára épül a szempillarebegtetéssel, mert a lényeg így is, úgy is az, hogy ettől a társadalom másik fele úgy érzi, valamilyen téren (intellektuális téren) felsőbbrendű (amelyik nő meg nem ilyen, az természetesen a szabályt erősítő kivétel). Azzal a megjegyzéseddel meg, hogy szerinted voltaképp egy csomó nő rászorul arra, hogy egy pasi megmondja neki a tutit, pont ezt erősíted meg.

Bejegyzés: Szabadulás, avagy (figyi kedvéért): "A kirakósjáték én vagyok talán"