Ugrás a tartalomhoz
máj. 13. 2013

4. Legyenek saját projektjeid

Sok helyütt leírják a különféle önfejlesztős arcok, hogy „tűzz ki saját célokat”. Ezzel egyeseknél élből falakba ütköznek, mert ők azonnal a Nagy Nemzeti Bevásárlólista tételpipálgatós játékára asszociálnak. Ezért a félreértéseket és a megértést akadályozó blokkokat úgy oldanám föl, hogy átfogalmazom a fenti tételt: „legyenek saját projektjeid”. Találj ki magadnak olyan projekteket, amik valami olyasmivel kapcsolatosak, amit szeretsz, amihez kedved van, és aminek a megvalósítása örömet okoz. Ez lehet egy erősítő megépítése, egy kép megfestése, egy novella megírása, egy hegy megmászása, a fűszerek szortírozása a konyhában, bármi. A lényeg az, hogy olyasmi legyen, amit szívesen csinálsz, és amivel maradéktalanul azonosulni tudsz – tehát amivel szívesen foglalkozol, és nem érzed később tehernek. Ami talán még fontosabb – olyasmi legyen, ami nem túl könnyű, de nem is túl nehéz, hanem a képességeidhez és az aktuális erőnléti szintedhez képest reális. Minden egyes akadály legyűrése növelni fogja az endorfinszintedet és az önbizalmadat, lehetővé téve, hogy később még nagyobb fába vágd a fejszédet, és még örömtelibb és megerősítőbb élményeket zsebelhess be.

Ha már az olyan feladatok, amik viszonylag könnyűek, és amikhez maximálisan van kedved, mennek, akkor jöhetnek a nehezebb, összetettebb projektek. Alapvetően minél nagyobb szabású egy projekt, annál több olyan része van, ami kásahegyszerű – önmagában nem izgalmas, de a projekt befejezéséhez meg kell lennie. Pl. a tudományos kutatás is olyan cucc, hogy a munka 80-90 százaléka a kásahegy csócsálásáról szól – de ha ez megvan, a fennmaradó 10-20 százalék olyan intellektuális gyönyört ad, mint semmi más. És közben megvan az a kellemes érzés is, hogy létrehozol valamit, hozzáteszel a világhoz. Eleinte ezek a nagyobb szabású feladatok ijesztőek, és nehéz mellettük kitartani, mert vannak olyan részei, amik túl nehéznek, vagy éppen túl unalmasnak tűnnek. De ha leküzdöd az akadályokat, az eredmény mindenért kárpótol! A szorgalom és a monotóniatűrés olyan skill, amit ugyan kevésbé reklámoznak, mégis nagy jelentőségük van az eredmények létrehozását illetően.

Ezt a szemléletet át lehet vinni a kötelezően elvégzendő feladatokra is. Hogyha az egyéb területen folytatott tevékenységeidet is feladatorientáltan közelíted meg, az nagyon megerősítő tud lenni. A diplomamunka pl. olyasmi, amin sok aspi elvérzik, mert komplex és szerteágazó feladatról van szó, ahol nem lehet előre egyértelműen meghatározni, hogy milyen részfeladatok vannak, és ahol bizony könnyű elveszni a részletekben, ha az ember nem tartja eléggé szem előtt a big picture-t. De vannak olyan szoftveres megoldások, amik pont az ilyen komplex feladatok nyomon követését könnyítik meg (www.hostedredmine.com). Ezek abban segítenek, hogy egy helyen gyűjtheted össze az elvégzendő feladatokat, és regisztrálhatod az előrejutást.