Ugrás a tartalomhoz
máj. 13. 2013

4. Legyenek saját projektjeid

Sok helyütt leírják a különféle önfejlesztős arcok, hogy „tűzz ki saját célokat”. Ezzel egyeseknél élből falakba ütköznek, mert ők azonnal a Nagy Nemzeti Bevásárlólista tételpipálgatós játékára asszociálnak. Ezért a félreértéseket és a megértést akadályozó blokkokat úgy oldanám föl, hogy átfogalmazom a fenti tételt: „legyenek saját projektjeid”. Találj ki magadnak olyan projekteket, amik valami olyasmivel kapcsolatosak, amit szeretsz, amihez kedved van, és aminek a megvalósítása örömet okoz. Ez lehet egy erősítő megépítése, egy kép megfestése, egy novella megírása, egy hegy megmászása, a fűszerek szortírozása a konyhában, bármi. A lényeg az, hogy olyasmi legyen, amit szívesen csinálsz, és amivel maradéktalanul azonosulni tudsz – tehát amivel szívesen foglalkozol, és nem érzed később tehernek. Ami talán még fontosabb – olyasmi legyen, ami nem túl könnyű, de nem is túl nehéz, hanem a képességeidhez és az aktuális erőnléti szintedhez képest reális. Minden egyes akadály legyűrése növelni fogja az endorfinszintedet és az önbizalmadat, lehetővé téve, hogy később még nagyobb fába vágd a fejszédet, és még örömtelibb és megerősítőbb élményeket zsebelhess be.

Ha már az olyan feladatok, amik viszonylag könnyűek, és amikhez maximálisan van kedved, mennek, akkor jöhetnek a nehezebb, összetettebb projektek. Alapvetően minél nagyobb szabású egy projekt, annál több olyan része van, ami kásahegyszerű – önmagában nem izgalmas, de a projekt befejezéséhez meg kell lennie. Pl. a tudományos kutatás is olyan cucc, hogy a munka 80-90 százaléka a kásahegy csócsálásáról szól – de ha ez megvan, a fennmaradó 10-20 százalék olyan intellektuális gyönyört ad, mint semmi más. És közben megvan az a kellemes érzés is, hogy létrehozol valamit, hozzáteszel a világhoz. Eleinte ezek a nagyobb szabású feladatok ijesztőek, és nehéz mellettük kitartani, mert vannak olyan részei, amik túl nehéznek, vagy éppen túl unalmasnak tűnnek. De ha leküzdöd az akadályokat, az eredmény mindenért kárpótol! A szorgalom és a monotóniatűrés olyan skill, amit ugyan kevésbé reklámoznak, mégis nagy jelentőségük van az eredmények létrehozását illetően.

Ezt a szemléletet át lehet vinni a kötelezően elvégzendő feladatokra is. Hogyha az egyéb területen folytatott tevékenységeidet is feladatorientáltan közelíted meg, az nagyon megerősítő tud lenni. A diplomamunka pl. olyasmi, amin sok aspi elvérzik, mert komplex és szerteágazó feladatról van szó, ahol nem lehet előre egyértelműen meghatározni, hogy milyen részfeladatok vannak, és ahol bizony könnyű elveszni a részletekben, ha az ember nem tartja eléggé szem előtt a big picture-t. De vannak olyan szoftveres megoldások, amik pont az ilyen komplex feladatok nyomon követését könnyítik meg (www.hostedredmine.com). Ezek abban segítenek, hogy egy helyen gyűjtheted össze az elvégzendő feladatokat, és regisztrálhatod az előrejutást.

süti beállítások módosítása